- Pasen in De Echo -

Kinderboekenweek

En toen?

Met dit thema gaan we terug in de tijd. Geschiedenis komt tot leven en laat kinderen werelden van vroeger ontdekken. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid. Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken (maar je kunt er in het actieprentenboek wel even mee op reis!). Verken de wereld van toen door het lezen van boeken.

Actieboeken

Zoals beloofd zijn er dit jaar weer drie actieboeken. Voor een leuke prijs veel leesplezier!

Michel de Boer, Tijdmachien  

Voor de onderbouw is er het hele erge leuke prenten- en voorleesboek van Michel de Boer. Bekend van oa Opa Knoest. We weten nu al dat de kinderen vol aandacht en met plezier luisteren en meedoen en als je het boek dan uit heb, zeggen ze: nog een keer?

"Dit boek is een tijdmachien. Ga het lezen en je zal zien: ineens ben je ergens anders, dan waar je eerder was. Sta je zomaar op de maan en niet meer in de klas. Of ben je niet meer thuis, maar in een groot paleis. Of met een zeevaarder op wereldreis."

Over de auteur: Als kind deed Michel de Boer (1966) niets liever dan tekenen, toneelstukje voor school schrijven en knutselen. Creativiteit zit in zijn DNA en het kon dan ook niet anders dan dat hij later illustrator/schrijver/uitgever van kinderboeken zou worden. Michel werkt niet alleen voor zijn eigen uitgeverij Buddy Books, maar ook voor andere uitgeverijen. Boeken, variërend van prenten - tot lesboeken voorziet hij van tekeningen. Deze boeken zijn in meerdere landen verschenen. In 1999 bedacht hij het karakter Opa Knoest waarvan inmiddels meer dan 300.000 ex. van zijn verkocht. Met veel ijver en plezier werkte hij aan het actieboek voor de Kinderboekenweek: Tijdmachien. Zijn meestwerk tot nu toe.

Ina van der Beek, Mees en Tijn en het geheim van het kasteel

Voor de middenbouw dit leuke deeltje uit de al bekende en bestaande serie over Mees en Tijn, geschreven door Ina van der Beek. Leuk om voor te lezen of voor de lezertjes onder ons om zelf te lezen. De spannende avonturen die Mees en Tijn beleven, brengen je in vroegere sferen. Ook heel goed te lezen als los deeltje. 

"Samen met opa en oma gaan Mees en Tijn naar een echt kasteel. Stiekem maken ze een plan om op onderzoek te gaan in de afgesloten torens. In een hoge torenkamer doen ze iets heel doms. Ze weten maar één oplossing: wegwezen!                                                           Op weg naar de uitgang stuiten ze op twee mannen die zich verdacht gedragen. Wat nu?"

Over de auteur: Lezen is heerlijk! En ik heb ontdekt dat schrijven dat ook is. Na een hele stapel romans, gedichtenbundels en dagboekjes voor volwassenen geschreven te hebben, schreef ik mijn eerste kinderboekje. In 2010 werd ik voor het eerst oma en dat inspireerde met tot het schrijven van kinderboeken. Naast een Bijbels Dagboek voor kinderen, ‘Oeroud & Springlevend’ werden dat vooral de boeken over de twee neefjes, Mees en Tijn. Grappig is het, dat ook onze oudste twee kleinzoons Mees en Tijn heten, ook zij zijn neefjes van elkaar. Maar gelukkig beleven ze niet zulke spannende avonturen als de ‘papieren’ Mees en Tijn!

Judith van Helden, Maffe Meester Daan duikt in de verleden tijd

De bovenbouw gaat smullen van Maffe Meester Daan. Ook dit is een deel in een verrassend leuke en humoristische serie, maar is prima los te lezen. Om in één adem uit te lezen of, jawel, vol spanning en met sensatie je klas voor te lezen. Zeker weten dat ze stil zijn!

"De school van maffe meester Daan bestaat 100 jaar. Voor meester Daan en zijn klas een uitstekend moment om enthousiast in het verleden te duiken. Ze gaan op jacht naar bodemschatten uit de Romeinse tijd, proberen een Romeins huis te bouwen en beginnen zelfs een echt restaurant uit vroeger tijden. Maar natuurlijk gaat er weer van alles mis, niks verloopt volgens plan, tot groot ongenoegen van de directeur en de iebeejer…"

Over de auteur: Judith van Helden (Emmen, 1979) is schrijfster van kinderboeken. In 2006 debuteerde ze met Sam en Sara, een boek met voorleesverhalen. Inmiddels staat de teller op 20 boeken, voor zowel jongere als oudere kinderen. Judith komt graag langs op scholen om te vertellen over haar werk. Daarbij komt haar ervaring als leerkracht goed van pas. Judith woont samen met haar man en vier kinderen in Zwolle.

Terug naar de lijst